Tekopyhyyttä parhaimmillaan

Haluan kertoa teille salaisuuden. Se saattaa järkyttää, mutta ottakaa se kuitenkin vastaan avoimesti. Minä en pidä jääkiekon seuraamisesta. Minä suoraan sanottuna inhoan sitä. Se herättää minussa valtavan negatiivisen tunnemyrskyn ja aiheuttaa ikävän päänsäryn.

En kykene ymmärtämään, mikä niinkin yksinkertaisessa ja alkukantaisen brutaalissa lajissa kuin jääkiekko, jaksaa ihmisiä vuodesta toiseen ja jatkuvalla temmolla viihdyttää. Ehkä minun ei tarvitsekaan.

Ei yksinkertaisesti ole loogista tukea toimintaa jota vastustaa ja vielä vähemmän hurskasta on ottaa vastaan siitä itselleen avautuva taloudellinen- tai henkinen hyöty.

Ylipäänsä minkään urheilulajin seuraaminen ei ole koskaan viihdyttänyt minua, päinvastoin. Liikunnan harrastamista tuen kyllä. Ymmärtämättömyyteni urheilun seuraamista kohtaan ei kuitenkaan ollut asia mistä tarkoitukseni oli kirjoittaa, joten toimikoon tämä vuodatus vain pohjustuksena ja aasinsiltana itse aiheeseen.

Jääkiekon MM-kilpailut Valko-Venäjällä alkoivat eilen 09.05.2014, mutta kotijoukkueemme Suomen ensimmäinen peli Latvian joukkuetta vastaan pelattiin vasta tänään. Eilen Valko-Venäjällä vietettiin myös Voitonpäivää liittoutuneiden natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa saadun voiton kunniaksi. Useissa Länsi-Euroopan maissa samaista juhlaa vietettiin tätä edeltävänä päivänä.

Valko-Venäjän ja Venäjän lisäksi Voitonpäivää tavataan viettää 09.05. myös Ukrainassa. Samaisessa maassa jossa on juuri täysimittainen kaaos päällä. Maassa, jossa eräiden lähteiden mukaan samaisena päivänä vallassa olevan kyseenalaisen hallituksen muodostaman juntan sotilaat murhasivat aseettomia siviilejä Mariupolin-kaupungissa Itä-Ukrainassa. Hallituksen, jonka joukoissa taistelee myös äärioikeistolaisen Oikea sektorin jäseniä, fasistisia voimia.

Tämä samainen hallitus on myös EU:n ja USA:n taloudellisesti tukema. Vappupäivää seuraavana päivänä, tämä samainen länsimaiden tukema Ukrainan hallituksen fasistinen juntta oli osallisena Odessassa useiden kymmenien ihmisten murhaamiseen poltetun ammattiliittojen talon tapahtumissa.

Myös Euroopalla ja USA:lla oli suuri rooli taistelussa fasistista kolmatta valtakuntaa vastaan toisessa maailmansodassa. Voi vain kysyä, että mitä helvettiä täällä tapahtuu?

Miten tämä pohjustus sitten liittyy Valko-Venäjällä käytyihin jääkiekon MM-kilpailuihin? Jälleen voitaneen todeta pohjustuksen olevan kömpelöhkö aasinsilta, mutta sen tehtävä olikin laittaa lukija ajattelemaan hieman laajemmin mitä kisojen varjoissa, hyvinkin lähellä kilpailun isäntämaata, samaan aikaan tapahtuu.

Valko-Venäjä on Ukrainan naapurimaa. Valko-Venäjä on myöskin tituleerattu Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi. Maassa poljetaan rankasti kansalaistensa perusoikeuksia, kuten esimerkiksi sananvapautta sekä kokoontumis- ja yhdistymisvapautta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii juuri nyt muun muassa vankien Ales Bialiatskin, Mykalai Statkevichin ja Eduard Lobayn vapauttamista. Amnesty pitää heitä mielipidevankeina, joita rankaistaan ainoastaan siitä, että he ovat rauhanomaisesti harjoittaneet ihmisoikeuksiaan. Heitä kohtaan osoitetut syytteet ovat Amnestyn mukaan perusteettomia.

Tämä kaikki tapahtuu samaan aikaan jääkiekon MM-kilpailuiden kanssa ja syyttävällä sormella osoitetaan juuri niiden isäntämaata Valko-Venäjää.

Vajaat pari viikkoa sitten Valko-Venäjällä teloitettiin vaivihkaa murhasta syytetty ja kuolemaantuomittu Pavel Selyoun, vaikka tämä oli anonut armahdusta maan presidentiltä. Vaikka YK:n ihmisoikeuskomitea oli pyytänyt, että tuomiota ei pantaisi täytäntöön ennen, kuin komitea on ehtinyt käsitellä tapauksen. Komitean toiveiden vastainen teloitus Valko-Venäjällä ei ollut ensimmäinen laatuaan.

”Kuolemaantuomituille ei anneta minkäänlaista varoitusta siitä, että heidät tullaan teloittamaan. Heidät viedään pois selleistään ja heille kerrotaan, että heidän vetoomuksensa on hylätty. Sitten heidät pakotetaan polvilleen ja ammutaan takaraivoon”, Amnesty kuvaili tiedotteessaan, jossa se tuomitsi hiljan tapahtuneen teloituksen.

Tällaiseen maahan jääkiekon MM-kilpailut vuonna 2014 on annettu. Miten ihmeessä? Eikö kenenkään omatuntoa kolkuta?

Kukapa tavallisista kansalaisista ei paheksuisi ihmisoikeusrikkomuksia yleisesti tai pitäisi niitä väärinä ja tuomittavina? Melko moni. Silti näistäkin ihmisitä hyvin moni myöskin tänä vuonna kieli pitkällään ja jännittyneenä seuraa näitä epäpyhässä maassa käytäviä suomalaisille pyhiä kilpailuja toivoen oman joukkueensa sijoittumista kärkeen.

Kovinkaan moni ei varmasti näe tai edes kykene ymmärtämään miksi tänä vuonna näiden kisojen seuraaminen pitäisi jättää kokonaan väliin. Miksikö?

Seuraamalla näitä kisoja katsoja toiminnallaan vähintään välillisesti tukee tätä ihmisoikeuksia rikkovaa toimintaa, mitä kisojen isäntämaassa tapahtuu ja antaa sille toiminnalle samalla hiljaisen hyväksyntänsä.

Välitöntä tukemista on kaikenlainen taloudellinen tukeminen, kuten esimerkiksi kanavapakettien tilaaminen, muiden oheistuotteiden ostaminen tai ihan suoraan kisalippujen ostaminen ja seuraaminen paikan päällä.

Näiden kisojen katsoja helposti ummistaa silmänsä siltä vääryydeltä mitä isäntamaassa ja myös sen naapurissa samaan aikaan tapahtuu. Katsojan huomio on tietoisesti ohjattu muualle. Leipää ja sirkushuveja on jälleen voimissaan.

Urheiluliittoja ja tekopyhien valtioiden päämiehiä, jotka näistäkin kisoista voittonsa ottavat, eivät nämä edellämainitut epäkohdat kiinnosta tippaakaan. He haluavat rahaa ja rahaa he kisojen seuraajien ja muiden tukijoiden avulla saavat.

Murhaaminen, ihmisoikeusrikkomukset ja sananvapauden loukkaaminen eivät lopu ennen, kuin ihmiset ne itse pakottavat loppumaan. Tässä kyseeseen tulee asioiden priorisointi. Huomion ja kiinnostuksen kohdistaminen viihdeteollisuuden tarjoamien tyhjänpäiväisyyksien sijasta asioihin, joilla oikeasti on merkitystä.

Itse en seuraa jääkiekkoa muutenkaan, mutta näitä kisoja boikotoin täysin erityisestä syystä. Kisoja ei olisi koskaan pitänyt antaa Valko-Venäjälle.

Jospa mietitään alkuvuoden talviolympialaisia Venäjän Sotshsissa. Ensin julkisuudessa spekuloitiin aihetta, voidaanko ihmisoikeusrikkomuksista myös syytetylle Venäjälle antaa näiden olympialaisten järjestäminen. Kun kisat sitten alkoivat, unohtui myös eripuraisuus nopeasti. Kisoja katseltiin ja niitä ylistettiin. Ihailun ohessa eettiset asiat lakaistiin pois mielestä.

Jopa Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön suunnalta annettiin ymmärtää, että boikotointi ei ole ratkaisu ja urheilupiireistä vakuuteltiin, että ei ole yksittäisten urheilijoiden tehtävä miettiä näitä epäkohtia, vaan keskittyä ainoastaan omiin suorituksiinsa. Ovathan olympialaiset monen urheilijan uran huippuhetkiä. Minä sanoisin tähän, että tekopyhyyttä parhaimmillaan.

Kun kisat sitten olivat ohi, alkoivat Venäjän ja järjestäjäisäntänä toimineen presidentti Vladimir Putinin demonisointi lähes välittömästi. Ukrainan kriisillä oli toki osuus tähänkin asiaan, mutta ilman sen alkamista, olisi syyllistämisen syy ollut jokin muu. Samat olympialaisia ylistäneet henkilöt ovat kuvainnollisesti nyt valmiit hirttämään Venäjän, vaikka tämän juuri antoivat isäntänään toimia ja nauttivat pöytänsä antimista. Uskomatonta tekopyhyyttä.

Boikotointi nimenomaan on ratkaisu, jos jokin taho tai toimija toimii tavalla, joka vähintäänkin on kyseenalaista ellei jopa törkeää. Tukemalla tällaisen toimijan toimintaa, antaa vain siunauksensa toiminnan jatkumiselle.

Jos esimerkiksi kyseenalaisen isäntämaan urheilukilpailut eivät saa osallistujia tai seuraajia, ei niitä myöskään ole järkeä jatkossa järjestää. Taloudelliset mittasuhteet saavuttaisivat tällöin niin massiiviset lukemat menetyksien osalta, että jopa paatuneinkin toimija varmasti alkaisi ajattelemaan, miten toimia asian suhteen tulevaisuudessa.

Ei yksinkertaisesti ole loogista tukea toimintaa jota vastustaa ja vielä vähemmän hurskasta on ottaa vastaan siitä itselleen avautuva taloudellinen- tai henkinen hyöty. Yksittäisen henkilön boikotti ei varmasti vielä missään paljoa näy, mutta kun näitä yksittäisiä henkilöitä on paljon, saavuttaa boikotti nopeasti tavoitteensa.

Kiinassa Pekingin kesäolympialaisten tieltä vuonna 2008 kadut siivottiin niin sanotusta ”roskaväestä” ja Brasiliassa on sama tilanne tänä vuonna järjestettävien jalkapallon MM-kilpailuiden kanssa. Eettiset asiat ovat näissä molemmissa tilanteissa unohdettu erittäin törkeillä tavoilla, eivätkä ne ole historiassa todellakaan ainoita laatuaan.

Tulevien jalkapallon MM-kilpailuiden osalta tilanne tukematta jättämisen kannalta on ongelmallinen. Jokainen suomalainen tulee tukemaan näitä jalkapallohirvityksiä jopa välittömästi verojen muodossa, vaikka ei tahtoisikaan. Tämä siksi, että Yle niiden seuraamisen tänne meille mahdollistaa. Onko se oikea tapa käyttää veroja, vai pitäisikö niidenkin näyttäminen siirtää kaupalliselle medialle?

Yksikään kaupallinen media ei näyttäisi yhtään ottelua, mikäli ei siitä rahallisesti hyötyisi. Tämän rahallisen hyödyn, mistä hyötyy myös kisojen isäntämaat, mahdollistaa jokainen erilaisia kisoja seuraava fani. Vastuu ja vaikutusmahdollisuus näin ollen on hyvin pitkälti kuluttajalla.

Erilaiset urheilukilpailut ovat olleet jo vuosikymmeniä epärehellisiä rahantahkontakoneistoja, joiden avulla on peitelty todellisia ongelmia ja niiden nimissä on rikottu ihmis- ja eläinoikeuksia täysin surutta. Juuri käytävät Valko-Venäjän jääkiekon MM-kilpailut eivät eroa näistä edellisistä tapauksista mitenkään.

Yhtäkään urheilukilpailua ei tulisi antaa maihin, joissa rikotaan perusoikeuksia tai toimitaan muuten vastuuttomasti ja räikeän epäeettisesti. Mikäli nämä asiat eivät ole kunnossa ja vaikka sopivaa maata kisojen järjestämiselle ei tästä syystä löydy, ei kisoja tulisi järjestää ollenkaan. Järjestämistä tulisi harkita vasta sitten, kun asiat näissä maissa on ensin saatettu kuntoon.

Päävastuu tilanteissa toki ensisijaisesti on kisojen järjestämisestä vastaavilla tahoilla, kuten esimerkiksi olympiakomitealla, urheiluliitoilla ja valtioilla, mutta jos ja kun nämä toimijat eivät tätä vastuutaan ymmärrä, siirtyy se yksittäisille urheilijoille ja kuluttajille.

Boikotti tässä kohtaa on hyvä ratkaisu, vaikka se itselleen olisikin epämieluista. Muuten mikään ei muutu, vaikka sitä itselleen kuinka toisin uskottelisi tai väittäisi. Teille, jotka tätä asiaa ette halua ymmärtää, toivotan oikein viihdyttäviä jääkiekon MM-kilpailuja 2014. Ne ovat viattomien verellä tahratut.

Lähetä kommentti