Covid-19 on totta

Covid-19 on viheliäinen tauti, mikä otollisissa oloissa todistettavasti tarttuu todella herkästi. Kaikki yritykset siltä suojautumiselle ovat tarpeellisia, eikä sitä asiaa tulisi kenenkään vähätellä. Varsinkin viime päivät ovat vain vahvistaneet tätä käsitystäni asiasta.

Työskentelen ohjaajana (lähihoitaja) Tampereen kaupungin alaisuudessa toimivassa pääosin mielenterveys- ja päihdeongelmaisille tarkoitetussa asumisyksikössä. Tällä hetkellä vietän aikaani kotona asetettuna tartuntatautilain mukaiseen 14 päivän karanteeniin, sillä viikonloppuna omalla työpaikallani myös itse altistuin kyseiselle virukselle.

Vaikka omalta osaltani en tällä kertaa saanutkaan tartuntaa, olen erittäin pahoillani ja huolestunut siitä, että sama tuuri ei ollut käynyt kaikilla.

Kaikki omalta osaltani alkoi viimeviikon perjantaina, kun vapaapäivänäni saavuin työpaikalleni ottamaan ensimmäistä osaa Modernan rokotteesta. Silloin myös kuulin ensimmäisestä kollegani antamasta positiivisesta testituloksesta.

Oireettomana saavuin seuraavana aamuna työvuorooni. Karanteeniin oli silloin työpaikallani määrätty yksi asiakkaistamme. Aloitimme tehostamaan toimintaamme infektioriskin vähentämiseksi. Iltapäivällä saimme tietää myös hänen antaneen positiivisen testituloksen.

Sunnuntaina saavuin taas työvuorooni. Myös toinen oireileva asiakkaamme oli edellisenä päivänä vuoroni jo päätyttyä määrätty karanteeniin ja jatkoimme tehostetumpaa toimintaamme. Samana iltana positiivisen tuloksen antoi myös toinen kollegani, joka myös hän oli oireettomana virallisten ohjeiden mukaan ollut viikonloppuna työvuoroissa. Tällöin myös oma karanteenini astui voimaan, kun minulle infektiopoliklinikalta soitettiin.

Maanantaina myös itse kävin antamassa koronanäytteen, mikä seuraavana päivänä saamani tiedon mukaan omaksi onnekseni kuitenkin ainakin toistaiseksi osoittautui negatiiviseksi.

Vaikka omalta osaltani en tällä kertaa saanutkaan tartuntaa, olen erittäin pahoillani ja huolestunut siitä, että sama tuuri ei ollut käynyt kaikilla.

Myös toinen kollegani oli viikonlopun ajalta saanut infektion ja myöhemmin sain kuulla vielä kolmannesta. Kuulemani perusteella myös asiakkaidemme kohdalla oli tullut lisää positiivisia näytteitä. Myös useampi muu kollegani on nyt asetettu kotikaranteeniin altistumisien vuoksi.

Voin vain kuvitella, kuinka raskasta on tällä hetkellä työskennellä niillä kollegoillani, jotka työpaikallani joutuvat vielä jatkamaan. Voin vain toivoa parasta ja jaksamista teille kaikille. Erityisesti teille sairastuneille työtovereilleni.

Covid-19 pandemiaan liittyvien rajoitteiden määräämisen tarkoitus ei todellakaan ole kiusata tai hankaloittaa ihmisten elämää tai elinkeinoelämän toimintaa, vaan niiden perimmäinen syy on ennen kaikkea yrittää päästä yli tästä kestämättömästä tilanteesta.

Sitä päämäärää ei yhtään helpota se, että taudin vakavuuteen ei uskota tai, että siihen suhtaudutaan väheksyen. Se on todellisuutta ja toisille se voi merkitä jopa konkreettisesti elämän päättymistä.

Nyt kaivataan ennen kaikkea sitä vastuuta omasta ja muiden turvallisuudesta.

1 kommentti artikkelissa: "Covid-19 on totta"

Lähetä kommentti