Sikamainen juttu

Seuraava kirjoitus voi aiheuttaa mielipahaa ja puistatuksen tunnetta. Vuonna 2014 Suomessa teurastettiin runsaat 67 miljoonaa eläintä, mistä sikojen osuus oli noin kaksi miljoonaa. Noin neljäsosa tästä määrästä teurastettiin juuri joulun alla.

Siat pääasiallisesti tainnutetaan työntämällä ne pienissä ryhmissä pieneen hissimäiseen tilaan, missä ne tukehtuvat hiilidioksidin kautta. Pimeään ja ahtaaseen tilaan pakottaminen jo itsessään on julmaa tätä älykästä eläintä kohtaan, mutta toimenpiteen aiheuttama tukehtumisen tunne ei varmasti olisi kenenkään toivoma tapa kuolla.

Sen aikana tilasta kuuluva kiljunta on sydäntä särkevää.

Tainnutus kestää noin puoli minuuttia. Sen aikana tilasta kuuluva kiljunta on sydäntä särkevää. Toimenpiteen jälkeen tajuttomalta eläimeltä viilletään kurkku auki, mikä varmistaa tämän elämänhaluisen luontokappaleen elämän päättymisen. Se oli iältään noin puolivuotias. Siitä erinäisten toimenpiteiden kautta se päätyy osina kauppojen hyllyille ja ihmisten ruokapöytiin.

Kotimaisia kinkkuja myytiin vuonna 2014 noin 6,2 miljoonaa kiloa. Tämä kaikki siis pelkästään Suomessa ja vain perinteidemme vuoksi. En edes tohdi ajatella, kuinka paljon määrä on nyt kaksi vuotta myöhemmin tai kuinka suuri se on maailmanlaajuisesti.

Tämä on oikeasti järkyttävää ja surullista. On vaikeaa ymmärtää, että tätä toistetaan vuosittain. Vain koska ihmiset kokevat tarvetta perinteille ja pitävät kinkun osuutta joulupöydissä iloisena asiana. Ei, se ei ole sitä.

En vain kertakaikkiaan voi kokea mielihyvää tällaisesta totutusta tavasta, mikä aiheuttaa aivan valtavasti tuskaa täysin viattomille, älykkäille ja sosiaalisille eläimille.

Mielestäni tämän perinteen ylläpitäminen on kuvottavaa. Jokainen joka sitä jotenkin yrittää iloisena asiana näyttää, voisi oikeasti joskus yrittää hetkeksi asettua itsensä ulkopuolelle kyseistä asiaa tarkastelemaan. Kulutukseen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan.

Lähetä kommentti