Sipilän diktatuuri

Suomessa on toistuvasti arvosteltu lehdistönvapauden – ja yleisesti mielipiteenvapauden tilaa itänaapurissamme. On annettu ymmärtää, että media Venäjällä on tiukasti sen hallinnon otteessa ja poikkipuoliset näkemykset vaiennetaan surutta. Samaan aikaan on totuttu suitsuttamaan oman maamme tiedonvälityksen riippumattomuutta ja usko median luotettavuuteen on ollut täällä vahvaa.

Suomen Kuvalehden tänään julkaisema epäilys siitä, että pääministeri Juha Sipilä olisi Terrafame-kohuun liittyen pyrkinyt vaikuttamaan Yleisradion uutisointiin itselleen kiusallisen aiheen käsittelyn lopettamiseksi, saattaa tämän uskon nyt pahasti koetukselle.

Kuinka paljon tämänkaltaista painostusta todellisuudessa tapahtuu tai on tapahtunut aiemmin?

Asiaa ei yhtään helpota Yleisradion vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen epäuskottava puolustautuminen asian suhteen. Hän kiistää Sipilän painostuksella olleen vaikutusta jo valmisteilla olleiden juttujen julkaisematta jättämiseen. Siitä huolimatta tämä pääosin valtio-omisteinen julkisen palvelun viestintäyhtiö päätyi linjaamaan toimintaansa pääministerille mieluisaan suuntaan. Myös Ylen henkilökunnan toimintaa on eri uutisointien perusteella ohjailtu tämän jälkeen vähintäänkin kyseenalaisin keinoin.

Itselleni väistämättä herää kysymys Ylen riippumattomuuden aitoudesta. Kuinka paljon tämänkaltaista painostusta todellisuudessa tapahtuu tai on tapahtunut aiemmin? Onko media tiukasti valtiotason silmää tekevien otteessa myös Suomessa?

Valitettavasti näen Yleisradion toiminnassa yhtymäkohtia juuri niihin samoihin epädemokraattisiin ja lehdistönvapautta rajoittaviin arvoihin, mistä se itse on lukuisia kertoja syyttänyt muun muassa naapurimaatamme. Pidän tällaista toimintaa valitettavana ja erittäin vaarallisena kehityssuuntana.

Lähetä kommentti