Näpit irti hoitajien lakko-oikeudesta!

Kun potilasturvallisuudesta ryhdytään työnantajaleirissä olemaan huolissaan vasta siinä kohtaa, kun sen puolesta jo vuosikausia puhuneet ja siitä aidosti huolissaan olleet hoitajat ryhtyvät toteuttamaan laillista työtaistelu- ja lakko-oikeuttaan, voisi sen sanoa olevan jo melko sakeaa sumutusta ja propagandaa parhaimmillaan.

Jos tämä työnantajien huoli olisi aitoa, eikö sen huolen olisi luullut heränneen heissä jo kauan sitten? Kun tätä hoitotyötä on toistuvasti jo vuosia tehty alimitoituksella myös ihan normaalioloissa. Hoitajien jaksamisen kustannuksella, lähinnä heidän joustamiseensa ja venymiseensä luottaen. Lakko ei ole mikään syy potilasturvallisuuden vaarantumiselle. Se on vain seurausta jo pitkään jatkuneesta kestämättömästä tilanteesta.

Lakon ideana ei ole varmistaa, että kaikki yhteiskunnassa toimisi. Idea on osoittaa, mitä ilman se ei voi toimia.

Luulisi tätä ymmärrystä ja solidaarisuutta hoitajien tueksi löytyvän myös muilta päättäjiltämme laajemmin, mutta mitäpä vielä suunnittelevat edustajamme sosiaali- ja terveysministeriössä jo lakon ensimmäisenä päivänä? Hoitajien lakko-oikeutta mahdollisesti rajoittavaa uutta potilasturvalakia. Lakia, minkä avulla lakkoilijat voitaisiin helpommin määrätä suojelutyöhön potilasturvallisuuteen vedoten. Täytyy sanoa, että aivan helvetin mautonta jopa näin aprillipäivänä.

Potilasturvallisuuden varmistamisen tulisi viime kädessä olla aina työnantajien vastuulla, eikä sitä vastuuta tulisi todellakaan kaataa jo ennestään kuormittuneen hoitohenkilökunnan niskaan. Ratkaisuna tähän ongelmaan ei ole hoitajien lakko-oikeuden rajoittaminen, vaan sen ansaitun arvostuksen ja palkkauksen antaminen, työhön nähden riittävien resurssien järjestäminen, sekä reilut työehdot ja olot. Ihan juuri ne samat asiat, mitä hoitajat nytkin työtaisteluissaan vaativat.

Jos näihin tarpeisiin olisi neuvotteluissa jo aiemmin vastattu, ei tällekään lakolle olisi tarvetta, eikä potilasturvallisuuden vaarantumisesta tarvitsisi näin laajasti edes keskustella.

Lakon ideana ei ole varmistaa, että kaikki yhteiskunnassa toimisi. Idea on osoittaa, mitä ilman se ei voi toimia. Ihmisiä, jotka sen toimivuuden mahdollistavat. Lakosta on haittaa yhteiskunnalle, se on sen tarkoitus.

Lähetä kommentti