Kansalaisaloite: Turkistarhauksen kieltäminen

Suomen ensimmäinen itsensä läpi lyönyt kansalaisaloite koskien turkistarhauksen kieltämistä siirtymäaikaan nojaten saavutti puolen vuoden aikana reilusti yli tarvittavan kannattajamäärän. Allekirjoituksia kerättiin yhteensä lähes 70 000.

Ylen uutisoinnin 18.11.2012 mukaan Suomen kansanedustajista 102 suhtautuu kielteisesti turkistarhauksen kieltämiseen. 13 edustajaa kannattaa ajatusta ja 14 ei vielä ole kertonut kantaansa. 71 kansanedustajaa ei edes halunnut osallistua kyselyyn. Olivatpa kantansa sitten puolesta tai vastaan, näillä luvuilla ei turkistarhauksen kieltoa saada aikaiseksi.

Turkistarhaus on epäeettinen elinkeino, eikä nykyaikana enää lainkaan tarpeellinen sellainen. Se on julmaa ja väärin, eikä toiminnan tulisi saada lupaa jatkaa.

Olihan tämä toki odotettavissa, mutta mitä se kertoo maamme takapajuisuudesta ja arvokäsityksistä? Kun vain raha ja talous ratkaisevat, jäävät heikommat yksilöt jalkoihin. Olipa sitten kyse eläimistä tai niiden lajiin myös kuuluvista ihmisistä.

Pukisitko sinä koirasi tai kissasi nyljetyn turkin yllesi? Miten ahtaissa häkeissä koko elämänsä elävät turkiseläimet eroavat näistä myös viattomista luontokappaleista muuten, kuin että ne ovat luonnoltaan villejä, eivätkä luokiteltuja kotieläimiksi?

Oma kantani aiheeseen on selvä. Turkistarhaus on epäeettinen elinkeino, eikä nykyaikana enää lainkaan tarpeellinen sellainen. Se on julmaa ja väärin, eikä toiminnan tulisi saada lupaa jatkaa.

2 kommenttia artikkelissa: "Kansalaisaloite: Turkistarhauksen kieltäminen"

  1. Minua ihmetyttää suuresti se, että Suomessa jos eläintarhassa pidetään kettuja, naaleja, minkkejä tai supikoiria, niin jokaisella lajilla on oltava riittävän suuret tilat sekä mahdollisuus käyttäytyä lajilleen ominaisella tavalla. Turkistarhojen ketut, naalit, minkit ja supikoirat ovat täysin samoja lajeja, kuin eläintarhojen vastaavat, vain eri värisiä ja paksumpiturkkisia (jalostettuja). Niitä saa pitää pienissä, paskaisissa verkkohäkeissä ja Animalian sivujen mukaan ”Uusien määräysten mukaan ketulla on oltava tilaa 0,8 m2 ja minkillä 0,25 m2.” ja tämä häkkikoko on turkistarhaajien mielestä aivan riittävä. Entä jos esim. Ähtärin eläintarhassa alettaisiin pitää kettuja tuon kokoisissa tiloissa? Pidettäisiinkö 0,8 m2-kokoista häkkiä riittävän tilavana tavalliselle, ei-jalostetulle ketulle, vai alkaisiko eläintarha saada huomautuksia ala-arvoisista oloista?

    Vastaa

Lähetä kommentti